Sanepid wycofuje jajka po wykryciu Salmonelli
Po przebadaniu popularnych produktów sanepid zadecydował o natychmiastowym wycofaniu jaj z półek sklepowych. Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się już publiczne ostrzeżenie o zagrożeniu zdrowia . Konsumenci, którzy niedawno robili zakupy, powinni sprawdzić, czy nie mają wymienionych partii nabiału w domach.
W ostrzeżeniu sanepidu powiadomiono o trzech różnych partiach jaj, których konsumpcja może prowadzić do zagrożenia zdrowia. Z pilnego komunikatu wydanego przez Główny Inspektorat Sanitarny wynika, że na skorupkach jaj stwierdzono obecność bakterii Salmonelli.
Sanepid wycofuje jaja ze sklepów z powodu Salmonelli
Wszystkie jaja, które wymieniono w komunikacie sanepidu, pochodzą od tego samego producenta – Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego znajdującego się w Zamarskach przy ulicy Cieszyńskiej 89. Wszystkie produkty były pakowane w tym samym zakładzie o numerze PL-24035901.
Produkty, przed spożyciem których ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny:
[EMBED-243]
Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 sztuk:
-
Najlepiej spożyć przed: 8 maja 2021
-
Kod na skorupkach: 3PL24031301
Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 sztuk:
-
Najlepiej spożyć przed: 8 maja 2021
-
Kod na skorupkach: 3PL24031301
Jaja na śniadanie, AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 sztuk:
-
Najlepiej spożyć przed: 8 maja 2021
-
Kod na skorupkach: 3PL24031301
Sanepid wykrył zagrożenie podczas badań
Badania przeprowadzone przez sanepid potwierdziły obecność pałeczek Salmonelli spa. na skorupkach jaj, które znajdowały się w opakowaniach po 10 sztuk . Z informacji przekazanych przez Inspekcję Weterynaryjną wynika, że w związku z ryzykiem do wycofania z rynku zakwalifikowano także dwóch partii pakowanych po 30 sztuk.
GIS zaapelował do konsumentów, by upewnili się, że nie trzymają w domach wymienionych produktów. Ich spożycie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Warto pamiętać, że bakterie łatwo można przenieść na inne powierzchnie.
Spożycie tych jajek bez odpowiedniej obróbki termicznej może prowadzić do wystąpienia salmonellozy , która ma trzy postaci. Do najczęstszych należy jednak żołądkowo-jelitowa. Choroba utrzymuje się przez kilka dni.
Wśród najbardziej charakterystycznych objawów salmonellozy żołądkowo-jelitowej wymienia się gorączkę, nudności i wymioty, biegunkę, bóle głowy, napadowe bóle brzuch (przypominają kolkę) oraz wodniste stolce z domieszką. Czasem dochodzi do powiększenia wątroby i śledziony.
Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:
-
Minister zdrowia podał wstępny termin zniesienia obowiązku noszenia maseczek na świeżym powietrzu
-
Lichtman ujawnił, co stało się na przedostatnim spotkaniu z Krawczykiem. Padła wyjątkowa prośba