Goniec.pl Porady Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Fermentuje w żołądku
Fot. Pixabay/JamesHills

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Fermentuje w żołądku

16 lipca 2024
Autor tekstu: Irmina Jach

Ziemniaki są ulubionym dodatkiem obiadowym wielu Polaków. Serwowane są na przeróżne sposoby: z sosem mięsnym, ze skwarkami, z dodatkami warzywnymi i z twarogiem. Jedno popularne połączenie może jednak skutkować problemami zdrowotnymi.

Ziemniaki to pyszny i zdrowy dodatek do obiadu

Ziemniaki, wbrew popularnym mitom, nie są pozbawione wartości odżywczych. Te niepozorne warzywa to cenne źródło białka, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. W 100 g kartofli znajdziemy aż 443 mg potasu, który korzystnie wpływa m.in. na pracę nerek.

Duża zawartość błonnika wpływa z kolei na poprawę perystaltyki jelit i trawienia. Warto jednak pamiętać, że nie każda forma podania ziemniaków jest dla nas korzystna.

Prawda o emeryturze Tadeusza Rydzyka wyszła na jaw. Przyjaciel się wygadał

Nie łącz ziemniaków z tłuszczem

Najgorszym sposobem podania ziemniaków jest polanie ich tłuszczem. Mimo że to metoda bardzo popularna w polskich domach, nie można zapominać o jej negatywnych skutkach. Przede wszystkim, omasta sprawia, że kartofle stają się wysokokaloryczne, co sprzyja otyłości.

Smażone mięso spowalnia procesy trawienne i doprowadza do fermentacji w jelitach . To może z kolei powodować problemy takie jak zgaga czy zaparcia.

ZOBACZ TAKŻE: ZUS pilnie informuje ws. 13. emerytury. Wielu Polaków będzie musiało zwrócić świadczenie

Jak gotować ziemniaki, żeby nie stracić witamin?

Gotując ziemniaki, warto zadbać o to, by przez nieprawidłową obróbkę nie stracić cennych wartości odżywczych. Żeby temu zapobiec, należy gotować je w całości, w mundurkach . Wielbiciele obranych i pokrojonych bulw powinni wrzucać je do wrzącej wody. Dobrym pomysłem będzie także gotowanie ziemniaków na parze.

Potężny pożar we Władysławowie, dym widać z kilometrów. Jedna osoba poszkodowana
Niemal cała Polska na pomarańczowo, IMGW ostrzega. Gradobicia i burze to nie wszystko
Obserwuj nas w
autor
Irmina Jach

Head of News&Business. Jestem absolwentką filologii polskiej. Przez lata pracowałam jako specjalista ds. marketingu. W wolnym czasie czytam książki. Najchętniej sięgam po literaturę faktu. Interesuję się także tematyką kryminalną i polskim himalaizmem.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
wiadomości fakty społeczeństwo telewizja finanse rozrywka sport