Goniec.pl Rozrywka Magda Gessler tyle chce za rosół! Kwota zwala z nóg
Fot. KAPiF, canva.com/@rimmabondarenko

Magda Gessler tyle chce za rosół! Kwota zwala z nóg

16 marca 2024
Autor tekstu: Katarzyna Lendzion

Według GUS-u inflacja w lutym 2024 roku wyniosła 2,8% rok do roku, a Magda Gessler mogła zdecydowanie zawyżyć te statystyki. Teraz w swojej restauracji ”U Fukiera” zaprezentowała wielkanocne menu. Ceny robią wrażenie nawet jak na restauratorkę.

Wysokie ceny Magdy Gessler

Ostatnim razem Magda Gessler zaprezentowała poziom swoich cen podczas Tłustego Czwartku. W restauracji "U Fukiera" jeden pączek kosztował 17 złotych, czyli o 2 zł więcej w porównaniu do 2023 roku. W cukierni "Słodki, Słony” pojedyncza sztuka sięgnęła wysokości 22 zł. Okazało się, że przysmaki Gessler kosztują więcej niż w Szwajcarii. Za 1. sztukę z konfiturą, lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową należało zapłacić 3,5 Fr, co w przeliczeniu na złotówki wynosi około 16,2 zł.

Jeszcze wcześniej Gessler wywołała kontrowersje cenami menu świątecznego. Jej restaurację odwiedził wtedy znany youtuber Książulo i próbował ocenić, czy dania są warte wysokich pieniędzy. Za stek z polędwicy wołowej zapłacił 210 zł. Kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą kosztował go 86 zł. Mimo wysokiej ceny, Książulo ocenił kotleta jako żylasty i słabo rozbity i wypluł gryziony kawałek.

Gessler powiedziała "DOSĆ"! Przerwała rewolucje. Ingerował prawnik

Wielkanoc u Magdy Gessler

Jak co roku w restauracji Magdy Gessler ”U Fukiera” na Wielkanoc można zakupić na wynos wiele tradycyjnych, polskich dań. Delikatesy oferują wysyłkę na terenie całej Polski i nawet do krajów Unii Europejskiej. Zamówienia można składać do 26. kwietnia.

To ulubione święta Magdy Gessler , która z ogromną radością i miłością do jedzenia wspólnie z szefem kuchni Szymonem Gołofitem opracowała menu pełne ukochanych, rodzinnych przepisów . Oferta wielkanocna U Fukiera to ulubione świąteczne klasyki jak barszcz biały na zakwasie , biała kiełbasa przez nas robiona, kaczka pieczona po polsku czy faszerowane jaja w skorupce po staropolsku. Jest też krem chrzanowy na zakwasie, kurczak nadziewany chałką i wątróbką oraz tradycyjna sałatka jarzynowa czy pasta z wiejskich jaj - czytamy na stronie restauracji.

Największe wrażenie robią jednak bardzo wysokie ceny.

Magda Gessler
Magda Gessler (fot. KAPiF)

Wielkanocne menu Magdy Gessler

Za klasyczny r osół trzeba zapłacić 65 zł, barszcz biały kosztuje 69 zł. Krem chrzanowy z żuru z pulpetami cielęcymi to jednak wydatek rzędu 79 zł. Drugie dania prezentują się podobnie. W porcji 500 g za np. szynkę wiejską zapłacimy 38,5 zł, za karkówkę z czosnkiem 75 zł, boczek marynowany 79 zł, a pasztet z dziczyzny i grzybów 98 zł. Pieczona kaczka z antonówką wyniesie nas 193 zł.

Możemy dostać także paschę za 37 zł, śledzia ze śmietaną i musztardą za 58 zł, sałatkę jarzynową za 43 zł. Z deserów mazurek różany kosztuje 67 zł, a babka drożdżowa 1,2 kg 88 zł. Robi wrażenie także beza migdałowa - 133 zł za sztukę.

Magda Gessler
Magda Gessler (fot. KAPiF)
Magda Gessler
Magda Gessler (fot. KAPiF)
Najpierw wszystkich zwolnili z TVP a teraz? Prawdziwa burza w komentarzach
Trzęsienie ziemi w Pałacu Buckingham. Co się dzieje z księżną Kate?
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Lendzion

Redaktorka portalu Goniec.pl. Specjalizuję się w modzie, sztuce, architekturze i podróżach. W dziennikarstwie najbardziej interesuje mnie reportaż, dokument i felieton. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport