Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Rozrywka > Magda Gessler radzi, jak przygotować idealny żurek. Polacy popełniają spore błędy
Paweł Sekmistrz
Paweł Sekmistrz 15.04.2022 08:28

Magda Gessler radzi, jak przygotować idealny żurek. Polacy popełniają spore błędy

Magda Gessler żurek
Pawel Wodzynski/East News / Wikimedia Commons/Oliwier Brzezinski

Magda Gessler podzieliła się radami dotyczącymi przygotowania idealnego żurku. Okazuje się, że Polacy popełniają kilka błędów, które znacznie wpływają na ostateczny smak tradycyjnego dania.

Wielu może się wydawać, że przygotowanie żurku to "żadna filozofia". Okazuje się jednak, że łatwo go zepsuć.

Magda Gessler radzi

Magda Gessler to bez wątpienia najpopularniejsza polska restauratorka. Od lat prowadzi cieszący się sympatią widzów program "Kuchenne rewolucje" w TVN, w którym pomaga lokalom gastronomicznym wkraść się w łaski smakoszy.

Restauracje celebrytki cieszą się wysoką renomą, a gwiazda dba o to, by dania w nich serwowane były najwyższej jakości. Wiąże się to również z nieprzystępnymi dla wielu Polaków cenami, o których co jakiś czas mówi się w mediach.

Nie ulega wątpliwości, że z radami Magdy Gessler liczą się nie tylko kucharze z "Kuchennych rewolucji", ale również i jej fani. W związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi, gospodyni programu postanowiła udzielić im pewnych wskazówek.

W rozmowie z "Faktem" gwiazda opowiedziała o tym, jak ugotować wyborny wielkanocny żurek. Przy okazji wyjaśniła, czego unikać podczas jego przygotowywania.

Kilka prostych błędów

Wielkanocny żurek to podstawa świątecznej kuchni. Ważne jest zatem, by przygotowany był w sposób odpowiedni. Niezbędny będzie zatem zakwas z mąki żytniej.

- Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! - podkreśla prowadząca "Kuchennych rewolucji" - I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! - dodaje.

A co z kiełbasą? Musi być biała lub szara. Gwiazda zastrzega, że wybór jakiegokolwiek innego gatunku do naszego żurku, zniszczy jego smak. Osobiście poleca szarą kiełbasę i namawia, by nie kroić jej przed gotowaniem, by nie utraciła soczystości.

Ważne jest, by wybrać kiełbasę, która nie ma różowego odcienia. Barwa taka świadczyć może o wykorzystaniu peklosoli przy jej wytworzeniu, a ta, w przekonaniu Magdy Gessler, jest szkodliwa dla zdrowia.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Źródło: fakt.pl

Powiązane
kawa i ciasto na stole
Tymi potrawami w PRL zajadał się każdy. Wstyd nie znać chociaż pięciu [QUIZ]