Magda Gessler chce małą fortunę za pięć pierogów. Niektórzy mogą poczuć się oszukani
Magda Gessler doskonale wie, że produkty firmowane jej nazwiskiem można sprzedać z dużym zyskiem - problem zaczyna się wtedy, gdy cena w sklepie znanej restauratorki brana jest z kosmosu i nic nie jest w stanie uzasadnić... niemal dziesięciokrotnej różnicy w stosunku do innych "kupnych" produktów.
Magda Gessler za pięć pierogów oczekuje... kilkudziesięciu złotych!
Oczywiście trudno porównywać, np. pierogi Magdy Gessler do tych, które możemy kupić w hipermarkecie, ale z pewnością trudno też uzasadnić ich kosmiczną cenę. Gdybyśmy chcieli na wigilijnym stole postawić pierogi oferowane przez gwiazdę TVN w ilości, która starczy dla wszystkich biesiadników, z pewnością poszlibyśmy z torbami .
Ile kosztuje słoik zawierający zaledwie pięć pierogów z kapustą i prawdziwkami w sklepie sygnowanym nazwiskiem gwiazdy " Kuchennych rewolucji "? Zacznijmy może od tego, że kilogram pierogów z kapustą i grzybami z Biedronki, kosztuje 7,99 zł, a za 400 gramów pierogów z kapustą i grzybami z konkurencyjnego Lidla zapłacimy 5,99 zł.
Magda Gessler sprzedaje pierogi znacznie drożej niż zwykłe sklepy
Portal O2.pl postanowił sprawdzić, jak prezentują się pierogi Magdy Gessler w porównaniu z bardziej pospolitymi alternatywami. Przykładowo, pięć pierogów w słoiku Magdy Gessler waży więcej, niż 13 pierogów z Lidla - 500 g w porównaniu do 400 g. N iestety pierwszy problem pojawił się, gdy dziennikarze portalu zważyli potrawę z restauracji "U Fukiera" i okazało się, że ważyły zaledwie 413 g.
Trzeba przyznać, że różnica jest bardzo duża i klienci mogą czuć się oszukani. Dodajmy, że pierogi nie zostały odsączone, a na talerz do ważenia trafiły razem z całą cebulką ze słoika - faktycznie wiec ważą jeszcze mniej.
Jeśli chodzi o skład, to pierogi Magdy Gessler zdecydowanie wyglądają pod tym względem najlepiej. W nadzieniu znajdziemy ponoć jedynie kapustę i prawdziwki oraz cebulkę. W składzie pierogów z Lidla znajdziemy przede wszystkim pieczarki, do których dodano zaledwie 1% grzybów leśnych (podgrzybek, borowik, maślak i koźlarz) w zmiennych proporcjach. Ponadto w składzie znajdziemy również białą kapustę (4,5 proc), bułkę tartą oraz wodę. Trochę lepiej wygląda natomiast skład pierogów z Biedronki, które oprócz kapusty kiszonej (26 proc.) zawierają 6 proc. podgrzybka brunatnego, 1,5 proc. pieczarek i 1 proc. borowika szlachetnego suszonego.
Za "500 g" pierogów w restauracji Magdy Gessler trzeba zapłacić aż 51 złotych. Czy tak duża dopłata w stosunku do pierogów z dyskontu znajduje uzasadnienie w smaku? Z "badań" dziennikarzy portalu o2.pl... nie. W "ślepym teście" więcej uznania znalazły produkty z Lidla, które przy okazji były ośmiokrotnie tańsze. W praktyce pierogi "Kreatorki smaku" faktycznie są produktem wyższej jakości niż dyskontowe odpowiedniki, ale niekoniecznie są dużo smaczniejsze... nie warto raczej do nich dopłacać kilkudziesięciu złotych.
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
-
Cena pajdy ze smalcem u Magdy Gessler zwala z nóg. Spójrzcie na te dekoracje
-
Magda Gessler ma powody do niepokoju. Anna Korcz oferuje potrawy wigilijne w znacznie niższej cenie
-
Magda Gessler znów szokuje. Gwiazda sprzedaje ciasto za pół tysiąca złotych
Źródło: o2.pl