Katarzyna Bosacka analizuje skład popularnych produktów wielkanocnych. Tego warto unikać
Zbliża się Wielkanoc, z tej okazji Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się produktom, które przed świętami Polacy chętnie wrzucają do swojego koszyka podczas zakupów.
Katarzyna Bosacka dzieli się z fanami wiedzą na temat zdrowego żywienia
Katarzyna Bosacka zasłynęła w polskim show-biznesie jako edukatorka żywieniowa. Dziennikarka od lat uświadamia Polaków w kwestii zdrowych nawyków. Swoją wiedzę przekazuje między innymi w programie "Wiem co jem i wiem co kupuję", który prowadzi na antenie TVN Style.
Prezenterka dzieli się ciekawostkami i radami na temat zdrowego żywienia również w mediach społecznościowych. Bosacka jest aktywna na Instagramie, gdzie obserwuje ją już ponad 108 tysięcy osób. Za pośrednictwem portalu często pokazuje produkty, które chętnie kupuje znaczna część Polaków.
Katarzyna Bosacka analizuje składy popularnych produktów
Katarzyna Bosacka tym razem postanowiła przyjrzeć się gotowym żurkom, barszczom białym oraz zakwasom. Dziennikarka sprawdziła ich składy, a swoimi refleksjami podzieliła się z fanami.
Edukatorka żywieniowa porównała składy 15 różnych zakwasów oraz gotowych zup dostępnych na rynku. Na początek wskazała różnice między każdym z nich.
- Do Wielkanocy jeszcze chwila, ale mam już dziś dla Was zaktualizowane zestawienie składów gotowych żurków dostępnych w sklepach. Część z nich to produkty, które wystarczy przelać do garnka i podgrzać. Są tu też zakwasy, które dodajemy do wody czy bulionu i doprawiamy wedle uznania. Znalazła się również zupa instant i mrożona - napisała.
Bosacka poradziła internautom, na co zwrócić uwagę przy zakupie gotowych produktów.
- Kupując gotowe żurki, zwracajmy uwagę na to, żeby nie miały w składzie wzmacniaczy smaku, oleju palmowego, barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrze, aby taki produkt miał sporo zakwasu, a nie np. kilka proc. jak w niektórych produktach
- podpowiedziała.
Katarzyna Bosacka radzi, jakie gotowe produkty warto kupić
Katarzyna Bosacka zaznaczyła, że najlepiej wybierać produkty z jak najkrótszym składem. Warto również omijać te, które zawierają tłuszcz.
- W niektórych produktach znajduje się też tłuszcz wieprzowy, który jest tak naprawdę zbędny, bo dostarcza nam tylko tłuszcz, a mięso i tak jest w tych produktach. Z kolei, jeżeli wybieramy sam zakwas, to jego skład powinien być jak najkrótszy – woda, mąka i ewentualnie przyprawy. Tyle. Niestety wielu producentów dodaje jeszcze sztuczne aromaty i konserwanty – np. sorbinian potasu - dodała.