Katarzyna Bosacka alarmuje. Te popularne napoje mogą być niebezpieczne
Katarzyna Bosacka w jednym ze swoich najnowszych postów na Facebooku wzięła na tapet popularne napoje gazowane typu „zero”, w których zamiast klasycznego cukru stosuje się zamienniki takie jak np. sacharyna. Jak twierdzi popularna blogerka, nie tylko nie pomogą one w odchudzaniu, ale mogą być również niebezpieczne dla naszego zdrowia. Bosacka popiera swoją tezę wynikami badań WHO.
Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w kwestii żywienia
Katarzyna Bosacka zasłynęła w polskim show-biznesie jako blogerka kulinarna oraz edukatorka żywieniowa. Celebrytka od lat stara się przekonać Polaków do zdrowego żywienia i pokazuje liczne przykłady na to, że można jeść zarówno smacznie jak i zdrowo. Bosacka stara się również zaszczepić w rodakach świadomość rozsądnego kupowania produktów, oraz zwracania uwagi na najdrobniejsze szczegóły dotyczące składu danych smakołyków. Prowadzi nawet program "Wiem co jem i wiem co kupuję" na antenie TVN Style.
Teraz popularna dziennikarka przyjrzała się napojom typu „zero” i jej wniosek może być dla wielu bardzo zaskakujący. Nie tylko nie pomagają wcale schudnąć, ale mogą być również groźne dla naszego zdrowia. Badania Światowej Organizacji Zdrowia potwierdzają.
Zaskakujące zakończenie "Wiadomości" TVP. Michał Adamczyk w ostatniej chwili wydał oświadczenieKatarzyna Bosacka przestrzega przed tymi napojami
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę modę na napoje typu „zero”. Coraz częściej spotykane w każdym sklepie mogą nas jednak zmylić. Słodziki, które mają w swoim składzie kosztem cukru, wcale nie są lepsze dla naszego organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia nie ma wątpliwości. Eksperci WHO ostrzegają, że pijąc przez długi czas napoje "zero", narażamy się na poważne choroby. Między innymi zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2 czy choroby sercowo-naczyniowe.
- Sacharyna czy aspartam to substancje słodzące stosowane powszechnie zamiast cukru m.in. w napojach gazowanych typu "zero" są polecane nawet przez niektórych dietetyków do picia na diecie (bo przecież nie mają kalorii), a Światowa Organizacja Zdrowia kilka dni temu podała ich bezpieczeństwo i skuteczność w wątpliwość - czytamy we wpisie Katarzyny Bosackiej na Facebooku.
- Uważam, że sięganie po napoje typu "zero" na diecie nie jest dobrą opcją, bo przecież to nadal niezdrowy i pełen "chemii" produkt, co z tego, że bez cukru! – dodała edukatorka żywieniowa i jednoznacznie podkreśliła, że brak jest dowodów na to, że produkty ze słodzikami pomagają schudnąć.
Zalecenia WHO
Katarzyna Bosacka w długim wpisie na temat tego typu napojów przywołuje również zalecenia, jakimi powinniśmy się kierować według Światowej Organizacji Zdrowia. Należy przede wszystkim unikać spożywania niecukrowych substancji słodzących.
Naukowcy WHO przeanalizowali dane z 283 badań przeprowadzonych na ludziach i wynika z nich jasno, że "stosowanie niecukrowych substancji słodzących nie przynosi żadnych długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej u dorosłych lub dzieci".
- WHO zaleca, aby ludzie unikali niecukrowych substancji słodzących, takich jak aspartam, sacharyna lub stewia, chcąc schudnąć lub zapobiegać chorobom dietozależnym – czytamy w poście Katarzyny Bosackiej.