Gotowanie tej samej wody kilka razy może poważnie zaszkodzić. Ważny powód
Czy gotowanie kilka razy tej samej wody ma jakieś znaczenie? Okazało się, że tak i robienie tego może nam poważnie zaszkodzić. Czy nasze zdrowie warte jest mniej niż pół litra wody pozostawionej w czajniku?
Ile razy gotujesz tę samą wodę w czajniku?
Zapewne wielu z nas często robi właśnie tak - nalewa dużo wody do czajnika, zużywa tylko jej część na herbatę lub kawę, a potem, gdy ma ochotę na więcej po prostu gotuje jeszcze raz to, co zostało po pierwszym zalaniu.
W dobie myślenia o oszczędności wody wydaje się to rozsądnym działaniem. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że jest to szkodliwe dla naszego organizmu. Dlaczego warto na to uważać?
Woda z czajnika prawdziwie niebezpieczna
Woda z czajnika, która została drugi raz zagotowana może mieć w sobie różnego rodzaju związki, które źle wpływają na nasze zdrowie. Niektóre z tych substancji mogą być rakotwórcze, a także prowadzić do refluksu i problemów z przewodem pokarmowym.
Chodzi m.in. o fluorki, arsen i azotany, które mogą stać się częścią gotowanej po raz drugi wody. O wiele lepiej byłoby ją dać do picia nie ludziom ani zwierzętom, a kwiatkom - im z pewnością nie zaszkodzi.
O czym warto pamiętać przy czyszczeniu czajnika?
Jeśli chcemy pozbyć się wapiennego osadu, który zalega w naszym czajniku i pływa w wodzie, warto zaopatrzyć się w kwasek cytrynowy. Ten można wsypać do czajnika z wodą i zagotować ją - czajnik będzie błyszczał.
Warto też pamiętać o tym, by wlewać do czajnika najlepiej wodę odfiltrowaną ze specjalnego dzbanka. Będzie ona dodatkowo wzbogacona o magnez, a w niektórych przypadkach poprawi nawet smak tego, co pijemy. Byle tylko nie gotować tego samego co mamy w naczyniu dwukrotnie.
Śledź najnowsze newsy na Twitterze Gońca: https://twitter.com/GoniecPL