Goniec.pl Fakty GIS ostrzega przed popularnym serem. Spożycie może prowadzić do groźnej choroby
Pixabay/Squirrel_photos - zdj. ilustracyjne

GIS ostrzega przed popularnym serem. Spożycie może prowadzić do groźnej choroby

23 maja 2022
Autor tekstu: Maria Glinka

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed kolejną niebezpieczną żywnością. W jednej partii popularnego sera wykryto bakterię, która może prowadzić do listeriozy. Wadliwe artykuły są wycofywane ze sklepów.

GIS wskazuje, że każdy, kto zaobserwuje niepokojące zmiany stanu zdrowia po spożyciu wadliwego produktu powinien niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

GIS alarmuje. Partia sera nie nadaje się do spożycia

GIS regularnie ostrzega przed produktami, które mogą stanowić zagrożenie dla konsumentów. W tym miesiącu opublikował już cztery komunikaty w sprawie wadliwych produktów.

W poniedziałek na oficjalnej stronie internetowej GIS pojawiło się nowe ostrzeżenie. O nieprawidłowościach GIS został poinformowany przez producenta.

W komunikacie czytamy, że w trakcie badań właścicielskich wykryto obecności bakterii Listeria monocytogenes w serze mozzarella w plastrach (135 g). Wadliwa jest tylko jedna partia oznaczona numerem 01.22.1261. Na opakowaniu widnieje data minimalnej trwałości 20.06.2022. Producentem wadliwego artykułu jest CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z Goliszewa. GIS informuje, że firma już rozpoczęła procedurę wycofywania partii sera.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez producenta. Poza tym Inspekcja Weterynaryjna już rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

GIS
GIS
GIS
GIS

GIS ostrzega przed groźną chorobą. Czym jest listerioza?

GIS wskazuje, że nie wolno spożywać wadliwej partii sera. Bakteria Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby - listeriozy . To rzadka, ale bardzo poważna choroba zakaźna.

Wśród objawów zakażenia występują m.in. bóle mięśni, dreszcze i gorączka. Mogą pojawić się także dolegliwości układu pokarmowego np. wymioty, biegunka i inne bóle, które ustępują zwykle po 1-3 dniach.

Wadliwej partii sera powinny kategorycznie unikać przede wszystkim kobiety w ciąży . Bakteria Listeria monocytogenes może bowiem przyczynić się do poronienia czy rozwinięcia u dziecka listeriozy wrodzonej.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Źródło: goniec.pl

Obserwuj nas w
autor
Maria Glinka

Redaktor portalu Goniec.pl. Doświadczenie zdobywałam w redakcjach TVN24 i Euractiv. Jestem absolwentką stosunków międzynarodowych i studentką dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Interesuje się polityką polską i zagraniczną, problemami społecznymi w ujęciu lokalnym i globalnym, literaturą i filmem.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
wiadomości fakty społeczeństwo telewizja finanse rozrywka sport