Goniec.pl Fakty GIS ostrzega klientów. Popularny produkt może być niebezpieczny, nie należy go spożywać
Pixabay.com Kevin Phillips

GIS ostrzega klientów. Popularny produkt może być niebezpieczny, nie należy go spożywać

24 marca 2023
Autor tekstu: Zuzanna Ptaszyńska

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kefir 200 g z OSM Łobżenica. Podkreślono, że jego spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Producent rozpoczął wycofywanie rzeczonej partii z rynku.

Partia kefiru wycofywana ze sklepów, wykryto bakterie salmonelli

Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że w 1 z 5 próbek produktu Kefir 200 g, OSM Łobżenica o numerze partii 25.03.2023/1 - wykryto Salmonella spp. Chodzi o produkt z terminem przydatności do spożycia 25 marca 2023 roku. Jak sprecyzowano, jego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.

Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o problemie producent rozpoczął wycofywanie rzeczonej partii produktu z rynku . - Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - podano w komunikacie GIS-u. Ostrzeżono ponadto, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Skandal tuż przed meczem Czechy-Polska. Burza w mediach

Salmonelloza - jakie są objawy choroby?

Warto przy okazji dowiedzieć się, jak rozpoznać objawy salmonellozy. Człowiek może zakazić się bakteriami salmonelli poprzez: spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), używanie skażonego sprzętu kuchennego czy maszyn do produkcji żywności.

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Wśród objawów występują: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Czasami może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Wówczas powstają ropnie, może rozwinąć się zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.

Co robić w przypadku zakażenia?

Salmonelloza zazwyczaj jest chorobą samoograniczającą się, której objawy ustępują samoczynnie po krótkim czasie. Leczenie zazwyczaj ma charakter objawowy i ma na celu zmniejszenie dolegliwości odczuwanych przez chorego bez bezpośredniego działania na przyczyny infekcji. Ważne jest uzupełnianie płynów oraz elektrolitów, do których nadmiernej utraty może dojść w związku z biegunką i wymiotami.

Podstawowym sposobem zapobiegania zakażeniom jest przestrzeganie higieny i przepisów sanitarnych przez producentów żywności oraz sektor gastronomiczny. Należy pamiętać o zachowywaniu właściwej higieny osobistej, szczególnie w związku ze spożywaniem oraz przygotowywaniem posiłków. Niezwykle istotne jest dokładne mycie dłoni po kontakcie z możliwym źródłem bakterii.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

55-latek doświadczył śmierci klinicznej. Opowiedział, co widział
Żona Krzysztofa Ibisza nie może przez niego spać. Jedna rzecz wyjątkowo jej przeszkadza
Obserwuj nas w
autor
Zuzanna Ptaszyńska
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
wiadomości fakty społeczeństwo telewizja finanse rozrywka sport