GIS ostrzega klientów. Popularny produkt może być niebezpieczny, nie należy go spożywać
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kefir 200 g z OSM Łobżenica. Podkreślono, że jego spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Producent rozpoczął wycofywanie rzeczonej partii z rynku.
Partia kefiru wycofywana ze sklepów, wykryto bakterie salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że w 1 z 5 próbek produktu Kefir 200 g, OSM Łobżenica o numerze partii 25.03.2023/1 - wykryto Salmonella spp. Chodzi o produkt z terminem przydatności do spożycia 25 marca 2023 roku. Jak sprecyzowano, jego producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.
Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o problemie producent rozpoczął wycofywanie rzeczonej partii produktu z rynku . - Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie - podano w komunikacie GIS-u. Ostrzeżono ponadto, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Salmonelloza - jakie są objawy choroby?
Warto przy okazji dowiedzieć się, jak rozpoznać objawy salmonellozy. Człowiek może zakazić się bakteriami salmonelli poprzez: spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami, spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko), używanie skażonego sprzętu kuchennego czy maszyn do produkcji żywności.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Wśród objawów występują: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Czasami może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Wówczas powstają ropnie, może rozwinąć się zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.
Co robić w przypadku zakażenia?
Salmonelloza zazwyczaj jest chorobą samoograniczającą się, której objawy ustępują samoczynnie po krótkim czasie. Leczenie zazwyczaj ma charakter objawowy i ma na celu zmniejszenie dolegliwości odczuwanych przez chorego bez bezpośredniego działania na przyczyny infekcji. Ważne jest uzupełnianie płynów oraz elektrolitów, do których nadmiernej utraty może dojść w związku z biegunką i wymiotami.
Podstawowym sposobem zapobiegania zakażeniom jest przestrzeganie higieny i przepisów sanitarnych przez producentów żywności oraz sektor gastronomiczny. Należy pamiętać o zachowywaniu właściwej higieny osobistej, szczególnie w związku ze spożywaniem oraz przygotowywaniem posiłków. Niezwykle istotne jest dokładne mycie dłoni po kontakcie z możliwym źródłem bakterii.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny