Sekret idealnych kotletów mielonych wyszedł na jaw. Wystarczy zastąpić jeden składnik
Kotlety mielone to jedna z najczęściej pojawiających się na polskich stołach potraw. Choć przepis wydaje się być prosty i bardzo tradycyjny, okazuje się, że można go bardzo ciekawie urozmaicić!
Kotlety mielone. Tradycja, klasa i styl
Kotlety mielone to bez wątpienia jedno z ulubionych tradycyjnych dań Polek i Polaków. Przygotowuje się je od pokoleń, a spróbowanie ich to jeden z niezbędnych elementów wizyty w naszym kraju dla turystów.
Dlaczego tak je cenimy? Oprócz tego, że są niezwykle wyborne, są też bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy mielone mięso, jajka, mąka, tarta bułka, trochę oleju i patelnia, a szybko przyjdzie nam raczyć się niezapomnianym smakiem zachwycającej potrawy.
Trudno wyobrazić sobie kotlety mielone bez panierki, która nadaje im charakterystycznego wyglądu i chrupkości. Smażona tarta bułka nie należy jednak do najzdrowszych składników dania.
Czy istnieje w takim razie możliwość wykonania naszego przysmaku bez jej użycia? Okazuje się, że jak najbardziej. Sprawdź, w jaki sposób można tego dokonać.
Czym zastąpić bułkę tartą w kotletach mielonych?
To proste. Bułka tarta w kotletach mielonych może zostać skutecznie zastąpiona chociażby przez płatki owsiane. Panierka stanie się jeszcze bardziej chrupka, a potrawa okaże się dużo zdrowsza i zdecydowanie ciekawsza.
To jednak nie jedyny sposób. Czy macie w swojej kuchni płatki migdałów? A może pozostała Wam odrobina sezamu? Oba produkty świetnie nadadzą się do obtoczenia w nich naszych ukochanych kotlecików.
Zmiana bułki tartej na płatki owsiane, migdałowe lub sezam sprawi nie tylko, że nasze przysmaki będą zdrowsze. Stanowić będzie także niezwykłe urozmaicenie potrawy, która jeszcze niedawno nie miała przed nami nic do ukrycia. Smacznego!
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
Prawie każdy popełnia ten błąd. Nie wyrzucaj zatyczki od oleju, pełni ważną funkcję
Włóż czosnek do toalety, nim położysz się spać. Rano efekt cię zaskoczy
Jak usunąć posmak mułu z karpia? Wystarczy dodać jeden składnik
Źródło: interia.pl