Przepis na obłędne pączki Roberta Makłowicza. Magda Gessler może się schować
16 lutego wypada w tym roku tłusty czwartek. Tego dnia zdecydowanie nie trzeba odmawiać sobie słodkości. Warto również samemu zrobić pączki, korzystając z rewelacyjnego przepisu Roberta Makłowicza.
Pączki Roberta Makłowicza podbijają sieć
Przed nami ulubiony dzień w roku każdego łasucha. Tłusty czwartek to doskonała okazja do sprawiania sobie słodkich przyjemności. Tego dnia zgodnie z tradycją trzeba zjeść co najmniej jednego pączka. Niektórzy twierdzą, że w przeciwnym razie czeka nas pech.
Osoby, które nie chcą przepłacać za słodkości w drogich cukierniach mogą zrobić je samodzielnie. Nic nie smakuje bowiem tak dobrze, jak domowe wypieki. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na pączki, jednak ten od Roberta Makłowicza szczególnie podbił serca internautów. Jego słodkości to niebo w gębie.
Sekret pączków Roberta Makłowicza tkwi w pewnym składniku. Mowa o spirytusie, który ogranicza wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Dzięki temu wypieki wychodzą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
Przepis na pączki Roberta Makłowicza
Składniki:
1 kg mąki pszennej,
7 żółtek,
1 jajko całe,
400 ml mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki masła
10 dag drożdży
2 kieliszki spirytusu,
2 opakowania cukru waniliowego,
esencja cytrynowa lub pomarańczowa,
odrobina soli,
ulubiona marmolada do nadziewania,
smalec do smażenia Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, w środku robimy niewielki dołek.
Do dołka wkładamy drożdże, a następnie posypujemy je łyżką cukru.
Podgrzewamy 200 ml mleka i wlewamy całość do miski.
Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszankę dodajemy do mąki.
Masło roztapiamy, a pozostałe składniki dodajemy do miski.
Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło do momentu, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.
Gotowe ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta każdą z kulek rozwałkowujemy i wycinamy kółka.
Na kółka nakładamy konfiturę i formujemy z nich pączki.
Gotowe pączki odstawiamy do chwili, aż podwoją swoją objętość.
W dużym garnku roztapiamy smalec i smażymy pączki z dwóch stron.
Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu.
Po wystygnięciu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
85-letni Jan Zieliński wyszedł z domu i ślad po nim zaginął. Rodzina błaga o pomoc
Bartek Kasprzykowski ma powody do radości. Tamara Arciuch jest w kolejnej ciąży?