Goniec.pl Zdrowie Przenigdy nie gotuj rosołu na tym mięsie. Konsekwencje mogą być opłakane
fot. jenvit keiwalinsarid z pexels

Przenigdy nie gotuj rosołu na tym mięsie. Konsekwencje mogą być opłakane

8 listopada 2024

Dla wielu osób rosół jest najlepszą zupą, aromatyczną, sycącą, królującą na większości rodzinnych imprez. Choć mogłoby się wydawać, że jest prosty do przygotowania, a składniki do niego dostępne niemal w każdym sklepie, okazuje się, że są pewne dodatki, które mogą sprawić, że stanie się on niebezpieczny dla zdrowia. Czego zatem należy unikać podczas przygotowywania go?

Rosół - zupa, która niemal króluje na polskich stołach

Choć polska kuchnia słynie z wielu znakomitych dań, apetycznie wyglądających, ciekawie pachnących i niesamowicie smakujących, to jednak w wielu domach króluje on - rosół . Świetnie sprawdza się podczas rodzinnych imprez, jak i codziennego obiadu. Może być jego uzupełnieniem, ale także stanowić całe danie.

Dla niektórych rosół jest istnym panaceum, wspierającym powrót do zdrowia. W końcu kto podczas choroby nie słyszał od mamy lub babci, że przygotowała specjalnie dla niego aromatyczny rosołek, który postawi go na nogi?

Trzymasz to w lodówce? GIS wydał pilny komunikat, lepiej natychmiast zwróć produkt
Cztery polskie regiony zostały wyróżnione przez słynny Przewodnik Michelin

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania rosołu?

Wydawałoby się, że przygotowanie rosołu jest banalnie proste - trochę warzyw, trochę mięsa i można cieszyć się znakomitym obiadem. Czy na pewno? Okazuje się, że są pewne wytyczne, których warto się trzymać, by stworzyć pyszne danie.

ZOBACZ TAKŻE : Zmiana czasu dziś w nocy po raz ostatni? Wiadomo, co z dalszym przestawianiem zegarków

Na pierwszy rzut idzie mięso . Podczas przygotowania rosołu warto mieszać kilka rodzajów mięs, nie ograniczać się wyłącznie do jednego, czyli tzw. porcji rosołowej z kurczaka. By stworzyć aromatyczny i smaczny rosół, możemy w garnku umieścić wołowinę lub mięso z kaczki czy też indyka, np. szyję, udka lub skrzydła.

Nie można zapominać również o warzywach - włoszczyzna odgrywa tutaj kluczową rolę. Marchew, pietruszka, seler - one zdecydowanie zadbają o smak rosołu. Nie żałujmy ich, jeśli chcemy mieć smaczny rosół.

Przyprawy - wedle uznania. Niektórzy z chęcią doprawiają rosół nie tylko solą i pieprzem, ale również zielem angielskim oraz liściem laurowym.

Tego nie dodawaj do rosołu

Skoro już wiemy, co warto dodać do rosołu, zwróćmy uwagę na to, co absolutnie nie powinno się w nim znaleźć. A jest kilka produktów, które mogą nie tylko zmienić jego smak, ale również stać się niebezpieczne dla zdrowia. Czego zatem należy unikać?

Na pewno do rosołu lepiej nie dodawać podrobów , bez względu na to, czy są one drobiowe, czy też zwierzęce. Dodatkowo w rosole nie powinny znaleźć się drobiowe głowy ani ogony , które czasem można znaleźć w porcjach rosołowych.

Dlaczego trzeba ich unikać? Mogą się w nich ukrywać pasożyty , które zanieczyszczą ugotowany wywar, a co najważniejsze, mógłby przez nie stać się niebezpiecznym dla zdrowia.

Przeżył śmierć kliniczną aż trzy razy. Jego relacja zmroziła rodzinę i lekarzy
Koniecznie zrób to, gdy wrócisz z cmentarza we Wszystkich Świętych. Chodzi o bezpieczeństwo
Obserwuj nas w
autor
Elżbieta Włodarska

Redaktorka portalu Goniec.pl. Interesuję się światem rozrywki i polskiego filmu. Hobbystycznie tworzę makijaże. W wolnym czasie lubię relaksować się podczas pracy w ogrodzie.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport