Magda Gessler tyle chce za rosół! Kwota zwala z nóg
Według GUS-u inflacja w lutym 2024 roku wyniosła 2,8% rok do roku, a Magda Gessler mogła zdecydowanie zawyżyć te statystyki. Teraz w swojej restauracji ”U Fukiera” zaprezentowała wielkanocne menu. Ceny robią wrażenie nawet jak na restauratorkę.
Wysokie ceny Magdy Gessler
Ostatnim razem Magda Gessler zaprezentowała poziom swoich cen podczas Tłustego Czwartku. W restauracji "U Fukiera" jeden pączek kosztował 17 złotych, czyli o 2 zł więcej w porównaniu do 2023 roku. W cukierni "Słodki, Słony” pojedyncza sztuka sięgnęła wysokości 22 zł. Okazało się, że przysmaki Gessler kosztują więcej niż w Szwajcarii. Za 1. sztukę z konfiturą, lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową należało zapłacić 3,5 Fr, co w przeliczeniu na złotówki wynosi około 16,2 zł.
Jeszcze wcześniej Gessler wywołała kontrowersje cenami menu świątecznego. Jej restaurację odwiedził wtedy znany youtuber Książulo i próbował ocenić, czy dania są warte wysokich pieniędzy. Za stek z polędwicy wołowej zapłacił 210 zł. Kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą kosztował go 86 zł. Mimo wysokiej ceny, Książulo ocenił kotleta jako żylasty i słabo rozbity i wypluł gryziony kawałek.
Gessler powiedziała "DOSĆ"! Przerwała rewolucje. Ingerował prawnikWielkanoc u Magdy Gessler
Jak co roku w restauracji Magdy Gessler ”U Fukiera” na Wielkanoc można zakupić na wynos wiele tradycyjnych, polskich dań. Delikatesy oferują wysyłkę na terenie całej Polski i nawet do krajów Unii Europejskiej. Zamówienia można składać do 26. kwietnia.
To ulubione święta Magdy Gessler, która z ogromną radością i miłością do jedzenia wspólnie z szefem kuchni Szymonem Gołofitem opracowała menu pełne ukochanych, rodzinnych przepisów. Oferta wielkanocna U Fukiera to ulubione świąteczne klasyki jak barszcz biały na zakwasie, biała kiełbasa przez nas robiona, kaczka pieczona po polsku czy faszerowane jaja w skorupce po staropolsku. Jest też krem chrzanowy na zakwasie, kurczak nadziewany chałką i wątróbką oraz tradycyjna sałatka jarzynowa czy pasta z wiejskich jaj - czytamy na stronie restauracji.
Największe wrażenie robią jednak bardzo wysokie ceny.
Wielkanocne menu Magdy Gessler
Za klasyczny rosół trzeba zapłacić 65 zł, barszcz biały kosztuje 69 zł. Krem chrzanowy z żuru z pulpetami cielęcymi to jednak wydatek rzędu 79 zł. Drugie dania prezentują się podobnie. W porcji 500 g za np. szynkę wiejską zapłacimy 38,5 zł, za karkówkę z czosnkiem 75 zł, boczek marynowany 79 zł, a pasztet z dziczyzny i grzybów 98 zł. Pieczona kaczka z antonówką wyniesie nas 193 zł.
Możemy dostać także paschę za 37 zł, śledzia ze śmietaną i musztardą za 58 zł, sałatkę jarzynową za 43 zł. Z deserów mazurek różany kosztuje 67 zł, a babka drożdżowa 1,2 kg 88 zł. Robi wrażenie także beza migdałowa - 133 zł za sztukę.