Idealna ryba do ryby po grecku. Nie jest droga, a smakuje wyśmienicie
Ryba po grecku to jedno z tych dań, które króluje na polskich stołach przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiany przysmak dla wielu jest już świąteczną tradycją. Jaką rybę wybrać, aby danie okazało się lepsze niż zazwyczaj? Ten jeden rodzaj szczególnie wybija się ponad inne i nie kosztuje zbyt wiele.
Ryba po grecku będzie idealna, gdy wybierzesz ten rodzaj ryby
Święta Bożego Narodzenia tuż za rogiem. Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez klasycznych 12 potraw. Tego dnia na polskich stołach nie może zabraknąć m.in. barszczu z uszkami, pierogów, kutii, łazanek czy uwielbianej przez wielu ryby po grecku. Jak się okazuje, to ostatnie danie w tym roku może być jeszcze lepsze niż zazwyczaj. Wystarczy, że do przygotowania wybierzemy ten konkretny rodzaj ryby. Domownicy z całą pewnością to docenią.
Jaka ryba do przyrządzenia ryby po grecku? Wielu będzie zaskoczonych
Klucz do sukcesu idealnej ryby po grecku jest wręcz banalny - to dobór odpowiedniego rodzaju ryby. Danie to nie może obyć się jednak również bez warzyw i odpowiednich przypraw. Zazwyczaj do przygotowania tego przysmaku używa się odpowiednio startej marchwi, pietruszki, cebuli, selera i koncentratu pomidorowego.
Cebulę smaży się na oleju razem z koncentratem pomidorowym, a następnie krótko dusi się rybę w warzywach. Klasycznie przy przygotowaniu ryby po grecku używa się takich przypraw jak sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie słodka papryka i przyprawa do ryb.
A jaki gatunek powinniśmy wybrać, aby raczyć się idealnym smakiem? Odpowiedź wielu może zaskoczyć. Nie chodzi o mintaja czy dorsza.
ZOBACZ: Jak dbać i przechowywać sztuczną choinkę, by służyła latami? Podpowiadamy!
Ryba po grecku w tym roku może być lepsza niż zazwyczaj
Wigilijny klasyk w postaci ryby po grecku ma jedną ogromną zaletę. To danie smakuje wyjątkowo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pomaga temu odpowiedni dobór ryby. No właśnie, jaki rodzaj jest najlepszy? Kulinarni eksperci podkreślają, że najważniejsza jest ta o chudym mięsie. Zbyt tłusta może nieodpowiednio komponować się z warzywami, które po usmażeniu puszczą sok. Zdaniem specjalistów, najlepszą rybą do przyrządzenia ryby po grecku jest miruna.
Co ciekawe, miruna jest również stosunkowo tania, dlatego nie nadwyręży zbytnio naszego wigilijnego budżetu. Jeśli dotychczas podczas przygotowywania tego przysmaku korzystałeś z innej ryby, w tym roku koniecznie wypróbuj rybę po grecku z miruną. Wyjątkowy smak gwarantowany.
Filety z miruny dodatkowo pozbawione są ości. Ich delikatne mięso to idealne rozwiązanie do przyrządzenia ryby po grecku. Mimo iż Polacy zazwyczaj wybierają dorsza, mintaja lub morszczuka, to miruna z roku na rok jest coraz bardziej popularna i to nie powinno dziwić.
ZOBACZ: Oszuści podszywają się pod aplikację mObywatel. Trzeba o tym wiedzieć