Ile trzeba zapłacić za obiad lub deser u Karola Okrasy? Znamy ceny w jego restauracji
Karol Okrasa jest jednym z najbardziej znanych i lubianych polskich kucharzy. Podobnie jak pozostałe gwiazdy telewizyjnego gotowania, prowadzi on również własne restauracje. Ceny w jego warszawskiej restauracji "Platter" przyprawiają o zawrót głowy.
Za zamówienie samych frytek trzeba zapłacić 22 zł. To jednak nie wszystko - choć nie da się ukryć, że posiłki zostają za każdym razem przygotowane z wyczuciem i wielkim smakiem, to tym drugim czasem można się obejść, patrząc w kartę.
Ile kosztują dania w restauracji Karola Okrasy?
Karol Okrasa stał się znany dzięki swojemu programowi "Okrasa łamie przepisy" w TVP, w którym jeździł po Polsce i pokazywał, jak gotować tradycyjne dania z nowoczesnym sznytem.
Szefuje również we własnej restauracji w Warszawie. "Platter", bo tak się nazywa, mieści się w warszawskim hotelu Intercontinental i stała się jednym z ważnych kulinarnych punktów na mapie Warszawy. Niektórzy jednak mogliby złapać się za głowę, gdy tylko sięgnęliby po kartę dań.
Przystawki wyglądają pięknie - tatar z tuńczyka, pieczony rostbef z musem z bakłażana czy korzenny burak z serem pleśniowym, malinami i orzechami włoskimi. Za jedną z potraw zapłacić trzeba 58 zł.
Zupa dnia, do wyboru - barszcz z kiszonych rydzów lub pikantna rybna - jest dostępna w cenie 38 zł za talerz. Porcja zupy za niemal 40 zł może wydawać się dość droga.
Danie główne można otrzymać w cenie 91 zł. Dostępne są m.in. burger z dojrzałej wołowiny w bułce maślanej z czerwoną cebulą, sałatą rzymską i anchois, pierś perliczki z pappardelle z selera z truflą, kremem z topinamburu i esencją z koguta czy smażona młoda kapusta z sosem szczawiowym, salsą orzechową i miodowymi pomidorkami.
Za dodatki do każdego z dań również trzeba wyłożyć niemałą fortunę. Za frytki, chrupiące warzywa, szpinak maślany z grzybami czy ziemniaczki z ogniska z majonezem z palonego siana zapłacimy 22 zł.
Co na kolację u Karola Okrasy?
W późniejszej porze nie jest wiele weselej, jeśli chodzi o zakresy cenowe. Na kolację można wydać spokojnie powyżej 250 zł. Przed kolacją można zamówić inne przystawki - zupę rybną za 55 zł lub marynowanego tuńczyka za 69 zł.
Główne dania z karty prezentują się następująco: gołąb w sianie (135 zł) z foie gras, poziomką, paloną marchwią i sosem wiśniowym, sola Dover w cydrze (195 zł) z palonym masłem z kaparami i chrustem ziemniaczanym oraz stek Rib Eye (64 zł/100gr) z sałatką ziołową, masłem ziołowo – kaparowym i sosem z czarnego czosnku.
Za menu degustacyjne dla należy się 350 zł za jedną osobę , a za jego ośmiodaniową wersję - aż 410 zł za osobę.
Za wybrany w restauracji "Platter" deser również trzeba wyłożyć sporo pieniędzy. Kosztuje on 45 zł , a do wyboru są m.in. brownie z lodami czekoladowymi, mus baileys oraz Twister, w którego skład wchodzą biała czekolada, mango i czarna porzeczka.
Widać, że Karol Okrasa bardzo ceni sobie swoją pracę i nie tylko łamie przepisy, ale również portfele tysięcy warszawiaków, którzy przychodzą doświadczyć jego kuchni.
Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:
-
Krzysztof Rutkowski wyjawił, dlaczego nagrywano Katarzynę Cichopek. Powody zaskakują
-
"Paragony grozy" straszą na majówce. Bosacka pokazała, ile muszą płacić turyści
-
Matura język angielski 2022. Co trzeba umieć na maturę z angielskiego?
Źródło: Goniec.pl