Aromatyczny dodatek do rosołu wielu uważa za chwast. Trik na smaczną potrawę
Rosół to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Choć ugotowanie wywaru wydaje się banalnie łatwe, to jednak o bogactwie jego smaku decydują szczegóły, na które nie wszyscy zwracają uwagę. Dobrze przygotowane danie może czynić cuda podczas rodzinnych obiadów. Niewiele osób wie, że bluszczyk kurdybanek całkowicie zmienia jego aromat.
Tak jak trudno jest nigdy nie spróbować mięsa, żyjąc w Polsce, tak też prawdopodobnie niewiele jest w kraju osób, które nie miały okazji zjeść rosołu. Popularność tej zupy jest jednak niestety również jej problemem, ponieważ część osób może zapomnieć, że to danie wymaga dokładnego przygotowania.
Choć można pomyśleć, że nie ma łatwiejszej w przygotowaniu zupy od rosołu, to danie także należy gotować z odpowiednią dokładnością. Zupa może wydawać się tak popularna, że można zapomnieć o tym, że bogactwo jej smaku zależy od podejścia. W każdym domu jej aromat może być inny.
Dumna tradycja rosołu
O rosole Magdy Gessler krążą już legendy. Głównym powodem jest jego bardzo wysoka cena. Jednak restauratorka zaznacza, że jest ona adekwatna do jakości dania. Gwiazda TVN wielokrotnie zaznaczała, że w przeciwieństwie, do niektórych kucharzy, ona dodaje do zupy mięso z kaczki oraz dużo włoszczyzny.
Dlatego nie ma w tym nic dziwnego, że zupa w każdy domu może smakować nieco inaczej. Wiele zależy przede wszystkim od tego, na jakim mięsie gotujemy wywar oraz ilość i jakość warzyw, które do niego dodajemy.
Warto pamiętać, że zgodnie z tradycyjną recepturą danie powinno zawierać dobrej jakości mięso z kury. Oprócz tego w wywarze powinny się znaleźć marchewka, seler, pietruszka, por oraz cebula. Istotną rolę odgrywają również przyprawy.
By wydobyć dodatkowe smaki z wywaru, należy do niego dodać pieprz, sól, imbir oraz kurkumę . Oprócz tego warto pamiętać o suszonej pietruszce. Czasem jednak warto poeksperymentować z tradycją, by odnaleźć coś nowego.
Rosół z chwastem
W mediach pojawiła się interesująca wariacja na temat rosołu. Okazuje się, że dodanie do wywaru dobrze znanego chwastu może znacznie odmienić jego smak . Choć część osób może podchodzić do tego sceptycznie, ten zabieg rzeczywiście daje efekty.
Mowa o bluszczyku kurdybanku. Ta lecznicza roślina może dodać zupie niesamowitego aromatu oraz smaku. Co ciekawe, ten chwast może być stosowany także do doprawiania past, twarożku, sałatek oraz ziemniaków.
Z kurdybanku można przygotowywać też nalewkę. Zgodnie z informacjami przekazanymi przez ekspertów roślina ta wspomaga działanie układu oddechowego, pokarmowego i krwionośnego . Może okazać się też pomocnym składnikiem w walce z niestrawnościami. Spróbujcie dodać go do zupy.
Fot. Wikimedia Agnieszka Kwiecień, Nova CC BY-SA 4.0
Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl
Źródło: gotujmy.pl