W lasach go nie brakuje, a często jest pomijany. Ten grzyb smakuje wybornie. "W pełni bezpieczny do spożycia"
Sezon na grzyby w pełni, co ogromnie cieszy grzybiarzy. Jak łatwo się domyślić, są bardzo zadowoleni, gdy wracają z lasu z koszykami i wiadrami po brzegi wypełnionymi darami natury. Okazuje się, że wśród tych rarytasów można znaleźć jeden rodzaj, który jest jadalny, choć jeszcze mało znany.
Tajniki grzybobrania
Przed wyjściem na grzybobranie, warto zdobyć choć odrobinę wiedzy, która znacznie ułatwi nam poszukiwania. Kluczowa i bezsprzeczna jest ta, by wiedzieć, jakie rodzaje zbierać, by odróżniać jadalne od tych trujących . Inną z tych ważnych rzeczy, jaką trzeba zrobić, zanim udamy się na zbiory, jest zorientowanie się, na jakie grzyby możemy w danym rejonie trafić.
Okazuje się, że nie jest to wcale żadna tajemna wiedza, a jedynie kwestia dobrej obserwacji otoczenia, a także umiejętność rozróżnienia drzew. Jak wiadomo, w lasach iglastych najczęściej można znaleźć borowiki szlachetne, podgrzybki brunatne czy kurki, a także maślaki. W lasach liściastych częściej trafimy na koźlarza babkę czy podgrzybki zajączki. Warto też zwrócić uwagę na miejsca zacienione i pełne mchu - tam mogą ukrywać się smaczne grzyby.
Maślak pstry - grzyb, który powoli zyskuje popularnosć
Jednym z grzybów, którego możemy znaleźć podczas naszych poszukiwań, jest bagniak , inaczej znany jako miodówka, jakubek czy po prostu maślak pstry. Wyglądem przypomina maślaka sitarza, jednak różni go specyficzny, nieco kwaskowy zapach. Obydwa te grzyby mają żółte kapelusze, a ich trzon jest lekko filcowy. Miąższ mają w odcieniach żółtych bądź pomarańczowych, a jego konsystencja jest dość twarda. Warto też zwrócić uwagę na to, że większość maślaków ma lepką powierzchnię, a on wręcz przeciwnie - jest suchy.
Gdzie i kiedy szukać maślaków pstrych?
Gatunek tych grzybów jest często pomijany przez zbieraczy, a przyczyną tego może być jego charakterystyczny zapach oraz mało wyrazisty smak. Okazuje się jednak, że warto dać mu szansę, a świetnie się spisze w sosie lub po zamarynowaniu.
A gdzie i kiedy wybrać się na poszukiwania bagniaka? Okazuje się, że ten grzyb najczęściej rośnie w okolicy drzew iglastych, dlatego warto rozglądać się za nimi pod świerkami i sosnami. Zdarza się także, że pojawia się on również na bagnach i to właśnie im zawdzięcza swoją nazwę.
- Choć pełnia owocników maślaków przypada na wrzesień, pojawiają się w czerwcu, a przy wyjątkowo dobrych warunkach pogodowych można je znaleźć nawet w maju! Jego kapelusz ma nierówną, kosmkowato-filcowatą powierzchnię, a rurki przyjmują płowooliwkową barwę . Nie z takim obrazem kojarzą się grzyby jadalne, maślak pstry jednak należy do tej grupy i jest w pełni bezpieczny do spożycia - informują Lasy Państwowe.