To jest najdroższy pączek w Polsce! Wojewódzki i Gessler zostają w tyle
Tłusty czwartek to najlepszy dzień, aby nie tylko zgrzeszyć, ale również porównać przysmaki, które serwowane są w różnych cukierniach w Polsce. Wśród nich prym wiodą słodycze od Magdy Gessler, które serwowane są w lokalu “Słodki słony”, a także pączki od króla TVN-u, czyli Kuby Wojewódzkiego. Okazuje się, że to pikuś przy tym, co do zaoferowania ma ta luksusowa cukiernia.
Tradycja jedzenia pączków w tłusty czwartek
W tłusty czwartek nawet zapaleni entuzjaści sportu robią sobie wolne. Dzięki temu mogą jeść różne słodkości w tym pączki. Dochodzą do tego również dounaty i mini pączki serowe. Ważne, żeby było tłusto, a nadzienie powinno wręcz spływać po brodzie.
Według polskiej tradycji ilość pączków zjedzonych w tym dniu świadczy o obfitości na ten rok. Zatem zajadać się można bez opamiętania.
Wszyscy mężowie Kipiel-Sztuki nie żyją. Musiała trafić do ośrodkaPączki od Magdy Gessler i Kuby Wojewódzkiego
Maga Gessler od lat prowadzi cukiernie “Słodki słony”, która słynie z wyjątkowych słodkości. Nie brakuje również tradycyjnych smakołyków, jednak trzeba za nie sporo zapłacić. Pączki np. kosztują 22 zł za sztukę. To spora kwota, patrząc na to, po ile sprzedają je inne punkty.
Z kolei Kuba Wojewódzki w swojej knajpie “Niewinni czarodzieje” serwuje limitowane pączki w ilości 20 sztuk, które sprzedaje w specjalnych boxach. Znajduje się w nich 6 batoników, 4 faworki i 3 pączki. Koszt takiego zestawu to bagatela 200 zł. To jednak nie są najbardziej wygórowana cena w kraju.
Pączki ze złota
W tłusty czwartek kupić można wyjątkowe pączki, które serwowane są specjalnie w tym dniu. W jednej z warszawskich cukierni znajduje się przysmak, któremu nie dorównuje żaden inny. Po pierwsze w tym dniu dostępnych jest jedynie 10 sztuk, a po drugie mają na sobie 10-karatowe złoto.
To jednak nie koniec w Kaiser Patisserie wypełnili go niezwykłym nadzieniem, a mianowicie połączeniem szafranu, który uważany jest za najdroższą przyprawę świata, z mascarpone. Koszt takiego pączka to 100 zł za sztukę.
Podobno warto, mieliście okazję skosztować takie “cuda”?