Poważny błąd podczas rozmrażania mięsa. Może cię kosztować zdrowie
Mrożenie mięsa to powszechna taktyka na dłuższe przechowywanie żywności. Wielu z nas jednak popełnia bardzo poważny błąd podczas jego rozmnażania. Jego konsekwencje mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Poważny błąd podczas rozmrażania mięsa
Wielu z nas mrozi mięso po dużych zakupach — w ten sposób dłużej je przechowujemy i sprawiamy, że kiedy jest potrzebne, nadal smakuje świeżo. Niestety w wielu domach nadal popełnia się jeden bardzo poważny błąd.
Kiedy przygotowujemy się do ugotowania posiłku, wielu z nas godzinę czy dwie wcześniej wyciąga składniki z zamrażalnika i kładzie je na talerzu. Pod żadnym pozorem nie powinno się tego robić — temperatura pokojowa wspomaga rozwój bakterii. W ten sposób ryzykujemy zatruciem pokarmowym.
Jak bezpiecznie rozmrażać mięso?
Jedną z bezpiecznych metod, a zarazem najmniej naruszającą smak i strukturę mięsa, jest zrobienie tego w niskiej temperaturze. Wyciągamy zamrożone mięso dzień wcześniej i przenosimy je do lodówki, gdzie spokojnie odtaje w temperaturze od 4 do 7 stopni.
Zapakowaną w woreczek mrożonkę możemy również umieścić w strumieniu zimnej wody. Ta metoda jest równie bezpieczna dzięki temu, że nie ma ona wtedy kontaktu z cieplejszym otoczeniem. Jest również znacznie szybsza — zajmuje tylko dwie godziny. Warto również sprawdzić, czy nasz piekarnik lub mikrofalówka nie ma opcji "defrost". Przy jej użyciu najlepiej postępować z instrukcjami dołączonymi do urządzenia.
Artykuły polecane przez Goniec.pl:
-
Mateusz Murański nie żyje. Prokuratura przekazała nowe informacje w sprawie jego śmierci
-
Ważne zmiany w ZUS. Nowe limity "dorabiania", seniorzy muszą uważać
-
14-latka zaginęła półtora roku temu. Znaleziono ją w zaawansowanej ciąży