Katarzyna Bosacka ostrzega przed tymi jagodziankami. "Barwnik i pulpa z owoców"
Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w zakresie zdrowego żywienia. Znana dziennikarka i prezenterka tym razem pod lupę wzięła jeden z ulubionych słodkich wypieków Polaków, czyli jagodzianki. Przyjrzała się dwóm konkretnym przypadkom i przeanalizowała ich składy. Jej wnioski mogą zszokować.
Katarzyna Bosacka bierze się za skład jagodzianek
Katarzyna Bosacka znana jest z tego, że od lat uświadamia Polaków w tym, co jest w naszej diecie ważne, wartościowe i potrzebne, a co zbędne i niezdrowe. Edukatorka żywieniowa pojawia się w popularnych śniadaniówkach i sama w swoich mediach społecznościowych prowadzi dobrze prosperujące profile, które uczą zdrowych nawyków.
W jednym z ostatnich wpisów dziennikarka wzięła pod lupę jagodzianki, czyli letni przysmak każdego rodaka. Bosacka przeanalizowała składy dwóch wypieków: jagodzianek, które serwowane są w jednej z najpopularniejszych linii lotniczych oraz jagodzianki z supermarketu. Wnioski mówią same za siebie.
Katarzyna Bosacka o tych jagodziankach
Katarzyna Bosacka po dokładnym przeanalizowaniu jagodzianek opowiedziała o swoich szokujących wnioskach. Okazuje się, że bardzo często w wypiekach, zamiast prawdziwych jagód możemy znaleźć jabłka, sztuczne aromaty czy marmolady owocowe.
W jagodziance podawanej w jednej z linii lotniczych jagody to tylko 21 proc. całości. Producent dodaje do nich marmoladę z przecieru jabłkowego, aroniowego, porzeczkowego i wiśniowego. W cieście występuje również margaryna zamiast masła, a do tego drożdże, serwatkę, mleko w proszku oraz sztuczne aromaty
Z kolei słodka bułka z supermarketu to „ 9 linijek, w których m.in.: 3 substancje żelujące, masa jajowa, sztuczne aromaty i barwniki, margaryna z olejem palmowym, zagęstniki, środek do przetwarzania mąki”
Katarzyna Bosacka ostrzegła jakich jagodzianek unikać
Mimo iż jagodzianki to przysmak, który uwielbia chyba każdy, to jednak zawsze przed ich zakupem warto wczytać się w etykietę na opakowaniu i wybrać zdrowo i świadomie. Katarzyna Bosacka udziela kilku rad, które pozwolą nam poznać odpowiednią jagodziankę
- Ważne, aby jagodzianka miała w środku dojrzałe jagody, czyli takie o intensywnym odcieniu fioletowo-niebieskim. Unikajcie jagodzianek z czerwonym nadzieniem, bo mogą mieć w sobie barwnik i pulpę z innych owoców. Moim zdaniem lepiej postawić na jakość i wybierać jagodzianki z prawdziwych cukierni lub piekarni, nawet jeśli są droższe - przyznała w swoim wpisie na Instagramie Bosacka.