Rozrywka.Goniec.pl > Lifestyle > Jak ugotować klarowny rosół? Wystarczy dodać te składniki, twoja babcia na pewno tak robiła
Kacper Kulpicki
Kacper Kulpicki 07.02.2023 14:57

Jak ugotować klarowny rosół? Wystarczy dodać te składniki, twoja babcia na pewno tak robiła

rosół
Fot. Pinterst

Rosół jest klasyczną polską zupą, bez krócej nie może obejść się niedzielny obiad, a w porywach nawet poniedziałkowa pomidorowa, Sztukę uwarzenia tej pysznej strawy zgłębiają gospodynie domowe, które głowią się, jak zapobiec mętnieniu. Okazuje się, że jest na to prosty sposób, a raczej... składnik. A zatem jak ugotować klarowny rosół?

Jak ugotować klarowny rosół? Trzy sposoby

Aromatyczny rosół jest zdrowym i pożywnym rarytasem, jednak na tej doskonałości pojawia się czasami pewna szrama. Mętna piana nie jest przecież apetyczna. Oto, jak jej zapobiec. Wystarczy cebula, białko i kostki lodu.

Klarowanie rosołu przy pomocy cebuli nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Gdy zupa gotuje się na mięsie drobiowym i wołowym z dodatkiem włoszczyzny, czasem pojawiają się tzw. "szumowiny" zwane również "ferfoclami". Aby to zniwelować, wystarczy użyć opalonej nad kuchennym gazem, ogniem lub opalarką cebuli. Wówczas rosół uzyska ciepłą barwę i pożądaną klarowność. A o zbędnych pozostałościach nie będzie ani śladu.

Klarowanie rosołu za pomocą białka z jajek zlikwiduje mętny osad z zupy. Jak to zrobić? Do gotującej się strawy trzeba wlać dwa białka albo nieco wcześniej ubić z nich pianę i wymieszać z rosołem. W każdym przypadku białko zacznie się ścinać, więc pochłonie tłuszcz. Mętne resztki opadną wówczas na dno garnka. Finalnie należy przelać bulion przez sitko i... voilà!

Kolejna metoda na klarowny rosół jest równie skuteczna. Do gotującej się zupy można dodać kostki lodu. Gdy zdąży się ostudzić, na jej wierzch wypłynie niepotrzebny osad. Wystarczy go ściągnąć. Zimna woda również może pomóc w klarowaniu. Należy dodać jej podczas gotowania, a efekt będzie ten sam, co w przypadku kostek lodu.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Tagi: