Goniec.pl Wiadomości GIS ostrzega przed kupnem mrożonego "steku z krokodyla"
Pixabay/Squirrel_photos

GIS ostrzega przed kupnem mrożonego "steku z krokodyla"

17 października 2021
Autor tekstu: Ada Rymaszewska

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kupnem i spożyciem określonej partii mrożonego "Steku z krokodyla" importowanego przez firmę Tender Meat. W produkcie wykryto bakterie Salmonella, które są niezwykle groźne dla zdrowia.

Bakterie Salmonella wykryto podczas urzędowych działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jak zaznaczono w komunikacie, produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co ma minimalizować ryzyko zakażenia, jednakże zaleca się zutylizowanie go ze względu na ryzyko przeniesienia bakterii na inne powierzchnie lub nieprawidłowe przygotowanie.

Popularny produkt wycofany

Ostrzeżenie dotyczy jednej, konkretnej partii mrożonego produktu "Stek z krokodyla", 250 g . Numer partii: 2501263 Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023 Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

Importer produktu po otrzymaniu niepokojącej informacji o obecności w nim bakterii zablokował produkt. Odbiorcy zdecydowali o natychmiastowym wstrzymaniu sprzedaży i zutylizowaniu niesprzedanej ilości "Steku z rekina" z kwestionowanej partii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wydano także zalecenia dla konsumentów, którzy pod żanym pozorem nie powinni spożywać produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej . Jeśli po konsumpcji pojawią się objawy zatrucia pokarmowego, należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Groźna Salmonella

Bakteria Salmonella wywołuje groźne choroby zwane salmonellozą, które są przyczyną około 90 milionów zachorowań rocznie. Klinicznie zakażenie zwykle przebiega jako ostra biegunka i ma samoograniczający charakter. U części chorych może jednak dojść nawet do sepsy, zapalenia płuc, opon mózgowych kości czy wsierdzia.

Zapobieganie jest oparte o przestrzeganie higieny osobistej i zaleceń sanitarnych przy produkcji żywności . Istotne jest zwłaszcza zachowanie zasad higieny rąk. Należy unikać spożywania produktów poddanych niedostatecznej obróbce termicznej, a warzywa i owoce powinny być dokładnie myte przed spożyciem.

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec. pl

Źródło: Polsat News; wPolityce.pl

Obserwuj nas w
autor
Ada Rymaszewska

Redaktorka portalu Goniec.pl. Wcześniej pracowałam w redakcjach TVN24, Kontakt24 oraz b2-biznes.pl. Jestem absolwentką dziennikarstwa i medioznawstwa na Uniwersytecie Warszawskim, a obecnie studiuję politologię. Interesuję się polityką, lubię być na bieżąco z wydarzeniami z kraju i ze świata.

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport