Dietetyk Małgorzata Gajewczyk radzi, jak zminimalizować ryzyko zatrucia grzybami
Wraz z początkiem września rozpoczyna się sezon na grzyby. Na sklepowych półkach i straganach można znaleźć już prawdziwki i kurki. Choć te gatunki są jadalne i popularne, łatwo sprawić, że staną się toksyczne. Ekspert zdradził, jak zminimalizować ryzyko zatrucia.
Jednym z najczęściej popełnianych błędów przez niedoświadczonych grzybiarzy jest zbieranie grzybów do plastikowych torebek . Dietetyk Małgorzata Gajewczyk ostrzega, że kilkugodzinne przechowywanie zbiorów w reklamówkach może spowodować ich zaparzenie.
Jak bezpiecznie jeść grzyby?
- Może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ w grzybach wytwarzają się wtedy toksyny. Najlepiej grzyby zbierać do koszyka wiklinowego, ewentualnie bawełnianej torby, czyli tam, gdzie dostęp ma powietrze - radzi ekspertka.
Podczas zaparzenia białko, które jest w składzie grzybów, ścina się i ulega rozkładowi, co z kolei może skutkować niebezpiecznym zatruciem pokarmowym. Należy pamiętać również o tym, że zbiory powinny zostać przebrane i oczyszczone w dniu wyprawy do lasu .
Pozostała część artykułu pod materiałem wideo
- Grzyby najlepiej przebrać tuż po powrocie do domu ze względu na to, że mogą w nich zachodzić procesy gnilne, rozwój pleśni (i toksyn) lub pojawienie się larw muchówek. Tak naprawdę grzyby są świeże tylko w pierwszym dniu po zebraniu – przekonuje dietetyczka.
Warto wiedzieć, że wielokrotne podgrzewanie lub zamrażanie grzybów zmienia ich strukturę , co prowadzi do powstawania niebezpiecznych związków. Ryzykowne są również: niedokładne mycie, zbyt krótkie podgrzewanie i podawanie na surowo.
Państwowa Inspekcja Sanitarna zwraca uwagę na fakt, że zatrucia zdarzają się również po spożyciu grzybów zbyt przejrzałych . W ich składzie znajduje się cholina, która w połączeniu z bakteriami może zmienić się w substancję toksyczną.
- Przejrzałe grzyby być niebezpieczne. Stare osobniki jadalnych gatunków grzybów mogą zawierać w wyniku starzenia trujące związki. Badania z ostatnich lat pokazują, że zatrucia są w 25-87 procentach spowodowane grzybami jadalnymi - alarmowała dietetyczka.
Jad kiełbasiany a grzyby
Ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym kojarzone jest głównie ze spożywaniem mięsa. Niewiele osób wie, że do zatrucia toksyną botulinową może dojść w wyniku jedzenia grzybów . By tego uniknąć, przetwory należy gotować przynajmniej trzy razy.
Pierwszego i drugiego dnia słoiki trzymamy na ogniu przez godzinę, trzeciego – tylko przez pół godziny. Przestrzeganie widełek czasowych pozwoli na pozbycie się niebezpiecznych bakterii, które znikają dopiero po kontakcie z wysoką temperaturą.
Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec. pl
Źródło: ABC Zdrowie