Codziennie przez miesiąc jadła owsiankę. Efekty były pozytywne
Owsianka uważana jest za jedno z najzdrowszych śniadań. Chętnie sięgają po nią miłośnicy sportowego stylu życia i osoby na diecie odchudzającej. Dziennikarka Leah Wynalazek postanowiła jeść płatki owsiane codziennie przez miesiąc, by sprawdzić, jak wpłyną na jej zdrowie i sylwetkę. Efekt okazał się znakomity.
Płatki owsiane słyną z prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nich składniki odżywcze wspomagają pracę jelit, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, opóźniają procesy starzenia się organizmu, a także zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego.
Dziennikarka przeprowadziła eksperyment
Owsianka poprawia wydolność fizyczną i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Leah Wynalazek postanowiła włączyć ją do codziennej diety w ramach testu. Dziennikarka nie była fanką płatków owsianych, ale zaciekawiły ją pozytywne artykuły na temat produktu.
Kobieta jadła owsianki przez miesiąc. Sięgała po różne mleka roślinne, by urozmaicić smak posiłków. W jej lodówce znalazły się napoje z konopi, migdałów i kokosa. Najlepsze okazało się zwykłe mleko krowie - pełnotłuste produkty mleczne rzadziej powodują przybieranie na wadze niż specyfiki o niskiej zawartości tłuszczu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka pozostanie z dziennikarką na dłużej
Leah Wynalazek zauważyła, że po owsiance czuje się syta dłużej, niż po innych propozycjach śniadaniowych. Dzięki temu mogła zrezygnować z przygotowywania drugich śniadań. Kolejny posiłek spożywała dopiero około południa lub później.
Dziennikarka zauważyła, że kiedy rezygnuje z owsianki, chętniej sięga po tłuste potrawy, co z kolei prowadzi do zaburzeń perystaltyki jelit. Pomocna okazała się także rutyna, która ułatwiła zaplanowanie dnia i tworzenie listy zakupów.
Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:
Jeżeli chcesz się podzielić informacjami ze swojego regionu, koniecznie napisz do nas na adres redakcja@goniec.pl
Źródło: Radio Zet