Quiz
Wiedza i polityka
Tymi potrawami w PRL zajadał się każdy. Wstyd nie znać chociaż pięciu [QUIZ]
Fot. ARKADIUSZ ZIOLEK/East News
10 pytań
Rozpocznij Quiz
↓
Quiz o potrawach z PRL to gratka dla wszystkich, którzy doskonale pamiętają tamte czasy. Sałatka jarzynowa, paluszki w szklance i flaki to nie wszystko. W codziennym menu znajdowało się wiele innych smakołyków. Zdobędziesz chociaż 5/10 punktów?
Brakująca odpowiedź
1/10
Czym był uwielbiany przez dzieci piszinger?
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Słodkim napojem gazowanym
Potrawą z jajek i gotowanych warzyw
Torcikiem waflowym
Ciastem z czekoladowym kremem i bezą
Brakująca odpowiedź
2/10
Z czego robiło się słodkie szyszki?
Z krówek i ryżu preparowanego
Z czekolady i ryżu preparowanego
Z czekolady i wiórek kokosowych
Z czekolady i orzechów
Brakująca odpowiedź
3/10
Jakie mięso dodawano do babki ziemniaczanej?
Autorstwa Zuzanna K.Fot. Filutowska - Praca własna, CC BY-SA 3.0
Szynkę
Mortadelę
Karkówkę
Boczek
Brakująca odpowiedź
4/10
Jaką częścią ciała zwierzęcia są uwielbiane w PRL cynaderki?
Nerkami
Płucami
Wątrobą
Sercem
Brakująca odpowiedź
5/10
W jakim sosie panie domu najczęściej serwowały ozorki?
W sosie śmietanowym
W sosie grzybowym
W sosie chrzanowym
W sosie własnym
Brakująca odpowiedź
6/10
Kakaowe ciasto z jabłkami nazywano:
murzynkiem
pampuchem
kaszanką
salcesonem
Brakująca odpowiedź
7/10
Czego potrzebujesz, jeśli chcesz zrobić kogel-mogel rodem z PRL?
Jajek i mleka
Truskawek i mleka
Truskawek i śmietany
Jajek i cukru
Brakująca odpowiedź
8/10
Głównym składnikiem galartu są:
nóżki wieprzowe
płuca wołowe
golonka wieprzowa
pręga wołowa
Brakująca odpowiedź
9/10
Zupa z mleka i jajek to:
zupa mleczna
zupa "nic"
zupa owsiana
zupa "jajkówka"
Brakująca odpowiedź
10/10
Z czym w PRL podawano bryzol?
Autorstwa Katrin Morenz from Aachen, Deutschland - Steaks, CC BY-SA 2.0
Z ugotowanymi warzywami
Z pieczarkami
Z gęstym mięsnym sosem
Ze skwarkami i cebulką
Twój wynik: