Wyszukaj w serwisie
Goniec.pl > Quizy > Wiedza i polityka > [QUIZ] Tym zajadali się ludzie w PRL-u. Więcej niż 6/10 zdobędą tylko ci, którzy żyli w tamtych czasach
Quiz Wiedza i polityka
Piotr
Piotr Szczurowski 19.07.2024 15:23

[QUIZ] Tym zajadali się ludzie w PRL-u. Więcej niż 6/10 zdobędą tylko ci, którzy żyli w tamtych czasach

Talerze w PRL
fot. KAPIF

Wszyscy, którzy dorastali w czasach PRL-u, doskonale pamiętają, że sklepy wówczas nie oferowały zbyt szerokiego wachlarza asortymentu. Nic dziwnego, że ludzie radzili sobie wtedy jak mogli - i nikt nie narzekał! Półki były często puste, a dostępność wielu produktów pozostawiała wiele do życzenia, ale pomimo tych trudności, gospodynie domowe potrafiły wyczarować wyśmienite ciasta i potrawy. Każdy, kto dorastał w PRL-u, miał swoje ulubione smaki z tamtych lat, za którymi z pewnością tęskni do dziś. Przedstawiamy quiz, który rozbudzi wasze wspomnienia z młodości. Pamiętasz te wszystkie pyszności, które królowały na stołach podczas rodzinnych spotkań i świąt?

Brakująca odpowiedź
1/12
Jaki popularny przysmak robiło się z mleka, masła, cukru, kakao i herbatników?
Sklep PRL
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
blok czekoladowy
murzynka
ciasto kryształek
wuzetkę
Brakująca odpowiedź
2/12
Marcepan powstaje z migdałów. Z czego robiono go w PRL?
Sklep PRL
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Z ziemniaków
Z grochu
Z fasoli
Z pestek śliwki
Brakująca odpowiedź
3/12
Z jakiego mięsa robiło się kotlet pożarski?
Kotlet pożarski
fot. A.Savin, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
wołowego
wieprzowego
drobiowego
cielęcego
Brakująca odpowiedź
4/12
Jak nazywa się to ciasto?
Ciasto zebra
fot. azerbaijan_stockers z freepik
Marmurek
Pszczoła
Zebra
Karpatka
Brakująca odpowiedź
5/12
Co dawniej było imitacją kotleta schabowego?
Sklep PRL
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
grzyby w jajku i panierce
mortadela w jajku i panierce
jajko smażone na margarynie
mortadela smażona na margarynie z bułką tartą
Brakująca odpowiedź
6/12
Co dostawało się po zamówieniu "lornety i meduzy"?
Impreza PRL
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Kabanosa i kieliszek wódki
Rybę w śmietanie i dowolny alkohol
Wódkę i mięso w galarecie
Wodkę z syropem
Brakująca odpowiedź
7/12
Rosół gotowany na "wołcielu". Robiony był na:
Rosół
fot. Canva.com
Kościach jagnięcych
Kościach wołowych
Żeberkach wieprzowych
Kościach wołowo-cielęcych
Brakująca odpowiedź
8/12
Jak nazywa się ciasto z budyniowym kremem, znajdującym się pomiędzy tzw. parzonym blatem?
Karpatka
fot. Michał Jarmoluk z pixabay
Wuzetka
Karpatka
Budyniowiec
Fale Dunaju
Brakująca odpowiedź
9/12
Z czego robiło się "zupę nic"?
Sklep PRL
Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
mleko i zacierki
makaron i wiśnie
mleko i cukier
woda i chleb
Brakująca odpowiedź
10/12
Popularny "Ptyś" był:
Restauracja PRL
fot. Narodowe archiwum cyfrowe
Gazowanym napojem pomarańczowo-jabłkowym
Słodkim ciastkiem
Rurką z kremem
Śledziem w śmietanie
Brakująca odpowiedź
11/12
"Pischinger" – co to takiego?
Impreza PRL
fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Galaretka z owocami
Kilka warstw wafli przełożonych kremem
Budyń bez mleka
Marynowana papryka
Brakująca odpowiedź
12/12
Z czego były zrobione baletki?
Baletki
fot. Pinterest/Malewypieki
Z biszkoptów z kawałkami czekolady przełożonych z marmoladą
Z ciastek z kawałkami czekolady i makiem oraz nadzieniem z kremu
Z biszkoptów z makiem przełożonych marmoladą
Z ciastek z kawałkami czekolady i makiem oraz nadzieniem z kremu
Twój wynik:
Udostępnij artykuł
Facebook Twitter Pinterest