Goniec.pl Rozrywka Przepis na obłędne pączki Roberta Makłowicza. Magda Gessler może się schować
Robert Makłowicz fot. pixabay, KAPiF

Przepis na obłędne pączki Roberta Makłowicza. Magda Gessler może się schować

15 lutego 2023

16 lutego wypada w tym roku tłusty czwartek. Tego dnia zdecydowanie nie trzeba odmawiać sobie słodkości. Warto również samemu zrobić pączki, korzystając z rewelacyjnego przepisu Roberta Makłowicza.

Pączki Roberta Makłowicza podbijają sieć

Przed nami ulubiony dzień w roku każdego łasucha. Tłusty czwartek to doskonała okazja do sprawiania sobie słodkich przyjemności. Tego dnia zgodnie z tradycją trzeba zjeść co najmniej jednego pączka. Niektórzy twierdzą, że w przeciwnym razie czeka nas pech.

Osoby, które nie chcą przepłacać za słodkości w drogich cukierniach mogą zrobić je samodzielnie. Nic nie smakuje bowiem tak dobrze, jak domowe wypieki. W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na pączki, jednak ten od Roberta Makłowicza szczególnie podbił serca internautów. Jego słodkości to niebo w gębie.

Sekret pączków Roberta Makłowicza tkwi w pewnym składniku. Mowa o spirytusie, który ogranicza wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Dzięki temu wypieki wychodzą puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Przepis na pączki Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,

  • 7 żółtek,

  • 1 jajko całe,

  • 400 ml mleka,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • 2 łyżki masła

  • 10 dag drożdży

  • 2 kieliszki spirytusu,

  • 2 opakowania cukru waniliowego,

  • esencja cytrynowa lub pomarańczowa,

  • odrobina soli,

  • ulubiona marmolada do nadziewania,

smalec do smażenia Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do miski, w środku robimy niewielki dołek.

  2. Do dołka wkładamy drożdże, a następnie posypujemy je łyżką cukru.

  3. Podgrzewamy 200 ml mleka i wlewamy całość do miski.

  4. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

  5. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszankę dodajemy do mąki.

  6. Masło roztapiamy, a pozostałe składniki dodajemy do miski.

  7. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając do niego rozpuszczone masło do momentu, aż pojawią się na nim pęcherzyki powietrza.

  8. Gotowe ciasto formujemy w kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

  9. Po wyrośnięciu ciasta każdą z kulek rozwałkowujemy i wycinamy kółka.

  10. Na kółka nakładamy konfiturę i formujemy z nich pączki.

  11. Gotowe pączki odstawiamy do chwili, aż podwoją swoją objętość.

  12. W dużym garnku roztapiamy smalec i smażymy pączki z dwóch stron.

  13. Wyjmujemy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z tłuszczu.

  14. Po wystygnięciu polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

Artykuły polecane przez Goniec.pl:

Obserwuj nas w
autor
Weronika Uszakiewicz

Redaktorka portalu Goniec.pl. Z zawodu jest dziennikarką, z zamiłowania - artystką. W wolnych chwilach zajmuje się malarstwem. Uwielbia trzymające w napięciu książki i filmy kryminalne.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport