Goniec.pl Rozrywka "Kuchenne rewolucje". Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek w Raciborzu. Znamy menu, ceny i opinie
Piotr Molecki/East News

"Kuchenne rewolucje". Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek w Raciborzu. Znamy menu, ceny i opinie

17 marca 2022
Autor tekstu: Paweł Sekmistrz

W jednym z najnowszych odcinków "Kuchennych rewolucji" Magda Gessler odwiedziła lokal gastronomiczny Imperia w Raciborzu. Po wizycie popularnej restauratorki, skromna jadłodajnia zamieniła się w bistro serwujące kuchnię czeską - Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek.

Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek w Raciborzu. Jak restauracja nazywała się wcześniej?

Restauracja Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek nie od zawsze cieszyła się tak wyróżniającą nazwą. Wcześniej funkcjonował tam lokal gastronomiczny Imperia, który trudnił się przede wszystkim przygotowywaniem wysokokalorycznych posiłków dla firm i na wynos.

"Kuchenne rewolucje": Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek w Raciborzu. Gdzie jest?

Racibórz to miasto w województwie śląskim, położone niecałe 30 km od granicy z Czechami . To właśnie tam wybrała się Magda Gessler, by odmienić restaurację prowadzoną przez 47-letniego Pawła.

Na miejscu zaprezentowano restauratorce dość skromną ofertę tradycyjnej kuchni polskiej, która okazała się jednak w jej opinii wyjątkowo smaczna . Potencjał kucharek był zatem widoczny, choć niewykorzystany. Tutaj do akcji wkroczyła legendarna prowadząca "Kuchennych rewolucji".

Rewolucja Magdy Gessler. Co się zmieniło?

W związku z tak bliskim sąsiedztwem przygranicznym, Magda Gessler zadecydowała o przemianie lokalu w bistro serwujące najwyższej jakości kuchnię czeską . Szary, nieprzyjemny wystrój został zastąpiony różnymi odcieniami brązu i beżu, z elementami fioletu.

Wewnątrz zawieszone zostały grafiki przedstawiające rośliny, w tym bardzo kojarzący się z czeskim piwem chmiel. Wystrój Entliczka-Pentliczka, Czeskiego Knedliczka stał się prosty, ale przyjemny i sprawiający uczucie przytulności.

Bistro Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek: adres, menu, ceny

Restauracja Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek, znajduje się w Raciborzu przy ul. Fabrycznej 6 . Od poniedziałku do piątku serwowane są w niej potrawy kuchni polskiej, takie jak potrawka z kurczaka, pyzy z mięsem, czy gulasz z kaszą.

Potrawy składające się na menu prezentowane w "Kuchennych rewolucjach", dostępne jest w soboty oraz niedziele. Od czasu wizyty Magdy Gessler ich liczba przechodziła metamorfozę, ale wciąż dostępne są najważniejsze z nich :

  • Zupa czosnkowa z serem oraz surowym żółtkiem wg przepisu Magdy Gessler - 16 zł

  • Pół kaczki pieczonej wg przepisu Magdy Gessler (+ knedliczki, sos własny, gruszka w kisielu z czerwonego wytrawnego wina) - 59 zł

  • Krem sułtański - 12 zł

W ofercie znajdują się również inne, ciekawe dania , m.in:

  • Zawijaniec (z szynką, serem, domowymi talarkami smażonymi i surówką) - 34 zł

  • Szaszłyk z indyka z dodatkami - 25 zł

  • Rolada wołowa (+ kluski śląskie, sos pieczeniowy, czerwona kapusta) - 38 zł

  • Ser smażony z tatarską omacką i smażonymi talarkami - 27 zł

Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek w Raciborzu: opinie

Użytkownicy Google oceniają restaurację z "Kuchennych rewolucji" na 4,2 . Pojawiły się również opinie na temat Entliczka-Pentliczka, Czeskiego Knedliczka. Przedstawiamy niektóre z nich:

"Odwiedziliśmy lokal po kuchennych rewolucjach. Zjedliśmy przepyszną kaczkę, która rozpływała się w ustach , a gruszka w czerwonym winie smakowała rewelacyjnie. Atmosfera w lokalu była bardzo przyjemna, dzięki muzyce na żywo. Dziękujemy za miłą obsługę, życzymy powodzenia. Na pewno wrócimy."

"Nie okłamujmy się, to miejsce to nie typowa restauracja, ale wydzielona sala z domu przyjęć. Niemniej jednak jedzenie jest tu wyśmienite - od serdelków przez żurek i chrzanową, kaczkę i gulasz z knedlami, na wspaniałym deserze sułtańskim kończąc."

" Bardzo miła, sympatyczna obsługa . Dania Pani Magdy i z drugiej karty pyszne. Ceny też w porządku. Wnętrze przyjemne . Na pewno jeszcze nie raz wrócimy. Polecamy to miejsce! Jedzenie było świeże, a nie odgrzewane w mikrofalówce i to było czuć, wszystko świeże i zrobione od serca. Szczerze polecam!"

Artykuły polecane przez redakcję Goniec.pl:

Źródło: Goniec.pl

Obserwuj nas w
autor
Paweł Sekmistrz

Redaktor portalu Goniec.pl. Przez lata związany byłem z lokalnymi rozgłośniami radiowymi, gdzie udzielałem się jako prezenter i dziennikarz. Od 2020 r. pełniłem funkcję redaktora portali WTV i Wawa Info. Z wykształcenia jestem polonistą i filmoznawcą. Moje hobby to przede wszystkim kino - to dobre i to złe. Współpracuję z magazynem "Netfilm". Jestem szaleńczo zakochany w Polsce, choć nie zawsze w Polakach.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@goniec.pl
non-fiction wiadomości finanse technologia zdrowie rozrywka sport